IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва ли газова война в Европа?

Успява ли Европа да постигнат целта си – да поддържа всички налични газови пътища и да получава все по-ниски цени, освобождавайки се от влиянието на Русия?

13:30 | 21.03.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 6 rate down comment 2
mirodes
преди 4 години
ГазопроводътСилата на Сибирбе открит през декември 2019г,а само три месеца след това беше спряно газоподаването зарадипрофилактикадо края на април.Такова нещо не се е случвало никога.Истината е,че Китай спря да ползва руски газ заради коронавируса,а колко ще купува в бъдеще е друг въпрос.Много голяма е вероятността и Северен поток 2иТурски потокизобщо да не стартират.Та интересни времена се задават за Московията.Цената на нефта се срина,сега и износът на газ ще намалее драстично.Рублата тепърва ще се срива-в момента курса е 82 рубли за долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
хммм ... зачетох се импе , значи в шах дениз има доказани 1 трилион кубика , европа купува по *** 10 милиарда на година и иска да го удвои . иначе разработват и ще включат абшерон - 300 милиарда , умид - 200 милиарда , под умид е бабек - 600 милиарда . верно е че не продават само на европа ами на доста около тях . но аз в близките 100 години не виждам какъв им е проблемът на азербайджанците ... ?! не разбирам защо се пенявиш толкова , какво лошо има рассияните да държат 20-25% от пазара в ЕС , съседи са все пак ... и те душа хранят дето се вика . а LNG можем да караме от цял свят в александропулис , а защо да не помогнем малко на нашите съюзници в НАТО , нали купихме Ф16-ки , след една петилетка ще поръчаме още 8 , за да доокомплектоваме една ескадрила . има за всички , дори и за вовата и саша милер ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
fon
преди 4 години
Ха-ха. За 4-5 години имало газ за ***. Трябва да си *** като русофил за да повярваш на подобна долнопробна партенка, дето може да се появи по ТВ Алфа и подобни руски медии. Явно според тях *** е проектиран от *** като русофили и тези с милиардите са мозъци на първолаци да си хвърлят парите там. И въпросния русофил си повтаря тази глупост вече с месеци, въпреки че му бяха представени и числа как в Каспийския басейн газ за *** има за 400 години напред и то при увеличения капацитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
И как точно Расийка ще доставя газ на Китай, с шепи ли? Хехе, аман от тролищак.А за цената си пише, азерския газ 20-30% по-евтин. И LNG ще е евтин, конкуренцията прави цената.А сега, ***, да те светна - когато Китай получи по-добра цена за газ, откъде ще купи, а??Тамън ще построят тръбичката и хоп, внезапно ще се появят оферти и рубашките пак с изути ***, ще продават, но печалба - йок.Не ви увряха кратуните, че технологията е майката на успеха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Вземи прочети какви са запасите на азерското находище... и опитай да си направиш сметка за колко ще стигнат и каква "диверсификация" е то. Ако Турция и Южна Европа заложат на него, след 4-5 години ще го пресушат. Впрочем там най-голям концесионер е ВР, тоест също ме устройва - и тази компания ми е в портфейлът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Фонов - и преди съм ти казвал, че ти си толкова зле, че медицинската наука отдавна те е зачеркнала като безнадежден случай. При настоящите цени на природния газ, щатският LNG го режат отвсякъде, защото никой не е навит да плаща двойно над пазарната цена. И да има газова война, американците вече са я загубили - и не знам защо изобщо я водят, щом имат огромен вътрешен пазар. Върхът на очевидно генетическата ти тпота е твърдението, че тръбният газ е по-скъп от LNG. И милион пъти да ти повторя, че само фабриката за втечняване струва колкото един газопровод (отделно разходи за самото втечняване, за танкерен флот, за транспорт и т.н.), ти няма да го разбереш, защото няма с какво - самотната ти мозъчна клетка няма шанс за това.Находището Афродита няма какво да го коментираме - със запаси 120 милиарда метра - за сравнение годишния добив на Газпром е 550 метра. Твърденията, че от новите находища ще продават газ на цена 30% под руската са смешни - защото тепърва ще има разходи по разработването на находището и изграждане на газопроводи. Авторчето разбира се "забравя", че новият договор с украйна е само за 5 години и за все по-малки обеми газ - около 10 пъти под транзитираното до миналата година. Досега тая *** държавица крадеше от Газпром по 3 милиарда на година, ама на това ще се сложи край. Левиатан вече е по-сериозно находище, макар и доста по-малко от газпромовите. То наистина ще осигури диверсификация за Европа, което е добре, защото Европа, отказвайки се от въглищата, ще ползва все повече и повече газ - още повече че заради последствията от настоящата криза, климатическо-талибанските прocтотии тихичко ще бъдат заметени под килимът. Разбира се - голяма част от газът от Левиатан ще отива за Египет и самият Израел, но и за Европа ще остане. Шах Дениз ме притеснява като акционер в ВР. Просто и там залежите са толкова жалки, че не знам ВР - при настоящите цени на природния газ - как ще си избие парите. :(А Газпром правилно обръща поглед към Китай - там потреблението ще расте страшно бърже. Вярвам скоро ще започне строителството на проектираният и вече договорен Мощта на Сибир 2.В цЕлата схемаСАЩ просто ги НЕМА.При цена под 3 долара, техният LNG е абсолютно неконкурентноспособен. Затова и се опитват да го наложат със сила, ама пак не им го искат - освен национални предатели като министър теменужка, която е ок да купуваме двойно по-скъп "братски" газ от САЩ, като същевременно плащаме и за руски, ама без да го ползваме. Поне да преоборудват на газ въглищните ТЕЦ-ове, та да има какво да го правим тоя газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
"според агенция Anadolu Agency, делът на LNG във вноса на газ в Турция за първи път надхвърля 30%. Вносът на природен газ от САЩ в Турция се е увеличил с 363% през първата половина на 2019 г. Вносът чрез газопроводи от Азербайджан се е увеличил с 38% за същия период, докато този от Русия е намалял с 36 на сто"Ако това е вярно се пита:-Кой е геният който взе решението за построяване на Турски поток?За членовете на клуба - това е риторичен въпрос!ахахахаГеният на лилиПутин все повече ме изумява! Освен за Милиционерски номера, май за друго не го бива!хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Марков, пусна ли ГФО-тата на фирмите? Ей държавата на теб рачита да се плащат данъци! Да не искаш да фалира!? Нали си родолюбец, ей!!!Не пиши тук а действай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
*** = диванен анализаторДоктор на *** = политкомисар на диванни анализатори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 7
markov
преди 4 години
Кое е глупост бе ..само си погледни ника. Болна история. Писанията същите. Човеко единствената причина да правиш това са или парите или душевно заболяване. Как пък няма една в тема под която ти и още 3-4 ника , вероятно зад които стои едно и също лица , да изливане помия русия, путин, русия , путин ...... ми втръсна бе човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още